Proktológia

Haemorrhoiden1(1)Az emberek többsége a végbélpanaszokat aranyérbetegséggel azonosítja. Tény, hogy a végbélbetegségek közül ez a legismertebb és valóban a leggyakoribb, de tudni kell, hogy az aranyér mellett még számos más elváltozás, pl. fissura (végbélrepedés), sipoly, tályog, gyulladások, különböző gombás, bakteriális vagy vírusfertőzések, sőt a daganatos betegségek is hasonló tünetekkel járhatnak, ugyanakkor teljesen más terápiát igényelnek. A megoldás tehát nem a mások által ajánlott,prok.sz.vagy a reklámokból megismert kenőcsök, kúpok használata, hanem a megfelelő szakorvos mielőbbi felkeresése, ezzel megadva magunknak az esélyt a gyógyulásra.

Milyen tünetekre kell figyelni?
Viszketés, enyhe vagy erősebb fájdalom, gyakori székelési inger, székelési szokásaink megváltozása, véres vagy nyákos széklet, idegentest érzés, csomó, duzzanat, bőrelváltozás megjelenése, váladékozás, székletürítési zavar, puffadás, teltségérzés, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés és minden addig szokatlan tünet.

Leggyakoribb végbéletegségek: belső aranyér, külső aranyér, perianalis thrombosis, analis fissura (végbélnyílás repedés), tályog, fistula (sipoly), vírusos szemölcsök, gyulladások (proctitis, dermatitis), polyp, tumor

A sinus pilonidalis (jeep betegség) a végbélnyíláshoz való közelsége miatt került a proktológia tárgykörébe.