Aneszteziológia

aneszt

Aneszteziológia az egynapos sebészetben

Hazánkban az egynapos sebészeti tevékenységet szigorú személyi-tárgyi feltételek szabályozzák, melynek nem könnyű eleget tenni, azonban mindez a nagyobb betegbiztonságot szolgálja.

Az egynapos sebészet olyan terápiás vagy diagnosztikus sebészeti tevékenység, amely részletes előzetes kivizsgálást igényel az altatóorvos, és esetenként belgyógyász bevonásával. A beavatkozás után a beteg 24 órán belüli szakfelügyeletet igényel, melyet az erre a célra kialakított megfigyelőben tölt el.

Egynapos sebészeti ellátásban azok a betegek részesülhetnek, akik írásos tájékoztatás után írásos beleegyezésüket adják a beavatkozáshoz. Csak akkor végezhető, ha a beteg jó általános állapotban van a sebészeti, és ha szükséges a belgyógyászati és aneszteziológiai vizsgálat alapján a műtéti kockázat minimális, nem várható vérátömlesztést igénylő vérvesztés és nincs kórházi kezelést, megfigyelést igénylő társbetegség.
Feltétel még az otthoni telefon, megoldható az otthoni felügyelet és gondozás a beavatkozás után még legalább 48 óránaneszt2 át. Fontos, hogy az otthonától a háttérintézmény /kórház vagy klinika/ személyautóval vagy mentővel 30 percen belül elérhető legyen.

Nem javasolt az egynapos sebészeti beavatkozás, ha komolyabb kockázati tényező-társbetegség, elhízás, várhatóan 2 óránál hosszabb műtét, testüreg-megnyitással járó műtét /kivéve a köldök-és lágyéksérvet/, súlyos cukorbetegség, véralvadásgátló kezelés-áll fenn.

Az alkalmazandó érzéstelenítés módját, mely lehet loko-regionális anesztézia, éber, öntudat melletti szedálás vagy általános érzéstelenítés, a műtét típusa, időtartama, a beteg általános állapota esetleges kísérő betegségei határozzák meg. Az egynapos sebészetben mind a betegkiválasztásnak, mind a hazabocsátásnak szigorú szabályai vannak, melyre intézetünkben különös hangsúlyt fektetünk.