Urológiai egynapos sebészet

PHIMOSIS (FITYMASZŰKÜLET)

fim3A makkot fedő, hátrahúzható bőrt fitymának nevezzük, feladata a pénisz legérzékenyebb makki részének fedése, és szerepet játszik szexuális aktus közben a pénisz hüvelyen belüli szabad mozgásának elősegítésében.
Fitymaszűkület (phimosis) esetén ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Emiatt nehezebbé válik a makk tisztán tartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma zavaró lehet a nemi élet során is.
A megfigyelések szerint azoknál a népeknél, ahol a körülmetélés általános, sokkal ritkábbak a makk és a fityma idült gyulladásai, és közel tízszer ritkábban fordulnak elő az ezekből kialakuló rosszindulatú hímvessződaganatok. Mindezek miatt az USA-ban jelenleg az újszülöttek 60%-nál végeznek körülmetélést.
Lehet veleszületett, de lehet a későbbi korban kialakuló gyakran cukorbetegséghez társuló, vagy annak első előjeleként kialakuló szűkület a fitymán, mely súlyos esetben közösülési képtelenséghez, sőt vizelet elakadáshoz is vezethet. Megoldása műtéti.fim2

Fitymaplasztika (Preaputium plastica)

A fityma szűkült szakaszának eltávolítása. Általában inkább gyermekkorban végzett és javasolt műtét, mely altatásban történik. Előnye, hogy a fityma “egészséges” szakasza megmarad, és a makk részben fedett a műtét után is. Ezzel szemben hátránya, hogy gyógyulása viszonylag több panasszal jár, és hosszabb ideig tart, az újbóli szűkület kialakulásának az esélye kb. 10% körül van.

Körülmetélés (Circumcisio)

prep plA rituális beavatkozásoktól eltekintve bármely korban végzett műtét. Idősebb korban leginkább cukorbetegség esetén válik szükségessé. Általában helyi érzéstelenítésben a fityma belső és külső lemezének eltávolítása és ezek varrattal való egyeztetése. A beavatkozásoknál általában felszívódó fonalat használnak, mely elkerülhetővé teszi a későbbi varratszedést. Az ébredés után a gyermek még infúziót kap, de néhány óra múlva már szájon át fogyaszthat folyadékot, szilárd ételt azonban a műtét napján az altatás miatt nem ehet.
A műtétek speciális előkészítést nem igényelnek. Az altatás miatt a műtét előtt legalább 6 órás éhgyomor szükséges. Vizet vagy teát az altatás előtt 4 órával ihat a beteg. Kórházi tartózkodás a végzett intézettől és műtéti komplikációtól függően leginkább egynapos vagy egyéjszakás bent fekvést igényel.

HYDROKELE (VÍZSÉRV)

hidroceleA herezacskóban gyulladás, vagy egyéb ok miatt vizalattfelszaporodott folyadék gyülem. A vízsérv jelen lehet már születéskor, vagy kifejlődhet a későbbi élet során. Leggyakrabban 40 éves kor felett jelentkezik. A kiváltó ok rendszerint ismeretlen. Olykor esetlegesen a here elváltozásainak (például sérülésnek, mellékheregyulladásnak, ráknak) a következménye is lehet. A hidrokele rendszerint nem okoz tüneteket; fájdalmatlan heretáji duzzanatként fedezhető fel. A diagnózis megerősítésére a herék ultrahangos vizsgálata is elvégezhető – például fiatal férfi esetében, akinél semmiféle ok nem deríthető ki a hidrokele kialakulására. Az ultrahang kimutathatja gyulladást vagy tumort. Megoldása, mivel a leszívás után gyakran kiújul, a lágyék-herezacskó határán ejtett metszésből a vízsérv falának eltávolítása.

VARICOKELE (HERE VISSZÉR TÁGULAT)

vicoceleA herezacskóban kialakuló visszér tágulat a nemző képesség romlásához vezethet, ezért későbbiekben tervezett gyermekvállalás esetén a lágyék- herezacskó határán ejtett kis metszésből a tágult erek kiiktatása javasolt.

 

 

 

FRENULUM BREVE (RÖVID HÍMVESSZŐFÉK)

frenulumA hímvessző alsó felszínén lévő fék rövidsége, mely a frenulum2közösülést zavarja, közösülés közben a makk lefelé hajlásához vezet, illetve elszakadva heves vérzést okoz.
Megoldása a fék átmetszése. (Frenulotomia)
Rövid kantár esetén a húr haránt átvágása és hosszanti öltések behelyezése történik a néhány perces helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás során.
Általánosan elmondható, hogy javasolt a műtétet követő első héten a langyos kamillateás vagy Betadine-os lemosás naponta kétszer. A gyógyulás ideje alatti kellemetlenség nagyon változó. Az említett beavatkozások után érdemes betartani az egy hónapos tartózkodást a szexuális élettől, sportolástól. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

A HÍMVESSZŐ JÓINDULATÚ DAGANATAI

A hímvessző bőrén is előfordulhatnak különböző jóindulatú elváltozások. Ezek műtéti eltávolítása javasolt kimetszéssel, és természetesen szövettani vizsgálattal egybekötve.