Plasztikai sebészet

MELLFELVARRÁS

A jelenség: A nemi érés után bekövetkezett testsúlyingadozás vagy a terhességet, szülést, szoptatást követő hormonális változások hatására az emlőmirigyek sorvadása miatt az emlő megereszkedhet, lógni kezd. Ez a jelenség főleg kötőszöveti gyengeség talaján jön létre. A mell szalagrendszere meglazul, bőre kitágul. Az elváltozásnak súlyossági fokozatai vannak.

A beavatkozás: A mellfelvarrás műtéti megoldásai az emlők megereszkedettségének mértékétől, a beteg életkorától és testalkatától egyaránt függenek. Minden esetben arra törekszünk, hogy az eredmény tartós legyen és a lehető legkevesebb műtéti heggel oldjuk meg a feladatot. Így a megereszkedettség típusától és fokozatától függően a bimbóudvar szélén vezetett körkörös metszés kiegészülhet függőleges, illetve erre merőleges, az emlő alsó áthajlási redőjében vezetett metszésekkel (fordított T technika). A műtét végezhető helyi érzéstelenítésben és narkózisban egyaránt. A műtétet követően egy napos intézeti megfigyelés szükséges.

mellfel1     mellfel2

Érzéstelenítés: altatásban vagy helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 90-120 perc
Kórházi tartózkodás: 24 óra
Varratszedés: 3 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 14.nap, 21, nap, 6. hét, 3. hónap, 6,. hónap, 1 év

MELLKISEBBÍTÉS

A jelenség: A női mell mirigyállományának túlzott növekedése, a kétoldali mirigy egyenlőtlen kifejlődése miatti aszimmetria és az emlők súly miatti megereszkedettsége testi panaszokat (pl. hátfájás) és lelki zavarokat okozó, “nagy emlő ” tünetegyütteshez vezet.

A beavatkozás: A méretcsökkentő emlőplasztikák számos változata létezik. A műtéti típus megválasztásánál mérlegelni kell hogy többször szült páciensről van-e szó, aki már nem kíván többet szülni, vagy még nem szült fiatal nő kéri a redukciós emlőplasztikát. A beteg testalkata és az emlők mérete szintén befolyásolja döntésünket. Leggyakrabban az ún. fordított T emlőplasztikát alkalmazzuk. Műtétet követően melltartó nyomókötést kell viselni, melynek időtartamát az operáló orvos határozza meg. A műtét végezhető kisebb mértékű redukció esetén helyi érzéstelenítésben, de leggyakrabban altatásban operálunk.

mellkis1     mellkis2     mellkis3

Érzéstelenítés: altatásban
Műtét időtartama: 120-180 perc
Kórházi tartózkodás: 24 óra
Varratszedés: 3 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 14.nap, 21, nap, 6. hét, 3. hónap, 6,. hónap, 1 év

MELLNAGYOBBÍTÁS

A jelenség: A női emlő mirigyeinek hiánya, csökevényes volta, sorvadása, a kétoldali mirigy egyenlőtlen kifejlődése, lelki zavarokat okozó, “kicsi emlő” tünetegyütteshez vezet. Alkati tényezők is okozhatják nem szült nőkön kisméretű emlők kifejlődését, de gyakori jelenség a szülést követő hormonális hatások miatti kétoldali emlőmirigy sorvadás is.

A beavatkozás: Az esztétikai emlőnagyobbító műtét alloplasztikus anyag /endoprotézis/ beültetését jelenti. A jó minőségű CE jelzésű implantátum beültetésének jelenleg nincs alternatívája. A szilikon protézisek beültetéséből fakadó indokolatlan félelmeket eloszlatja a European Committee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery l996. jún. 28-i konszenzus deklarációja, mely kilenc pontban összegzi sokmilliós utánvizsgálatok eredményeként, hogy milyen káros hatásai nincsenek a szilikon implantátum beültetésének. Az endoprotézis típusának és nagyságának kiválasztását a műtétet végző orvossal kell megkonzultálni. A műtét lényege a hiányzó emlőtérfogat pótlása az implantátummal.

mellnagy3

Ez beépíthető izom alá, valamint a mellkasi izomzat és a meglévő mirigyállomány közé. A legszebb, legtermészetesebb eredményt a dual plane technikával végzett implantációk eredményezik. Intézetünkben szinte kizárólag ezt a megoldást alkalmazzuk. A műtéti metszés elhelyezhető a hónaljban, a bimbóudvar szélén, vagy a bimbót harántul átmetszve, de leggyakrabban az emlő alsó áthajlási redőjében vezetve. A kis műtéti sebzés a bőrben futó belső plasztikai varratsorral egyesíthető, így optimális esetben alig látható heg keletkezik. Esetenként a protézis mellé egy napra a keletkező szövetnedveket és vért elvezető szívócsövet helyezünk. Műtétet követően melltartó nyomókötést kell viselni, melynek időtartamát az operáló orvos határozza meg. A műtét végezhető helyi érzéstelenítésben és narkózisban egyaránt. Emlőimplantátum beültetése után célszerű egy napot az operáló intézményben eltölteni. A kezelőorvos határozza meg, hogy a páciens mikor kezdhet ismét sportolni, mennyi ideig és mely napszakban kell még melltartót viselnie, mikortól fürdetheti a műtéti területet.

mellnagy1     mellnagy2

Érzéstelenítés: altatásban
Műtét időtartama: 90-120 perc
Kórházi tartózkodás: 24 óra
Varratszedés: 3 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 14.nap, 21, nap, 6. hét, 3. hónap, 6,. hónap, 1 év

MŰTÉTI HEGEK

A műtéti beavatkozás során ejtett sebek a bőrön és a bőr alatti szöveteken heggel gyógyulnak. A heg sohasem egyenértékű az elpusztult szövetekkel, mert ér és ideg ellátása rossz, ellenállóereje nincs, mechanikai igénybevételt nem bír el. Sebészeti beavatkozásaink során a kültakarón ejtett sebeket kíméletes technikával azonnal zárjuk, így várhatóan vékony, puha, nem feltűnő heg marad vissza, mely sem a működést, sem az alakot nem zavarja. A normális hegképződést azonban sokféle tényező befolyásolhatja (életkor, bőrtípus, testtájék, erővonalak, terhesség, örökletes tényezők, fertőzés, allergiás reakció, vérömleny, fizikai-kémiai irritáció, stb.). A heg kialakulása időt vesz igénybe és érése 1 évig is eltarthat, mely során megpuhul, elfehéredik a környezetével hasonlóvá válik Ezen időszak alatt műtéti korrekciója csak kivételes esetekben javasolt (égett bőr, “rossz” irányú ún. húzóhegek) Bizonyos egyének hajlamosak arra, hogy a legkíméletesebb sebészi technika ellenére is műtéti sebeik ún. kóros heggel gyógyuljanak.
Az atrófiás heg besüppedt, vékony alapjáról az irharéteg hiányzik és elsősorban szteroidszedés mellett, terhességben (csíkok, “striák” is ilyenek!) valamint vékony irhájú fehér bőrtípusnál gyakori előfordulása. Kialakulásának oka a kötőszöveti rostok alultermelése a hegben, ezáltal a bőr ezen a helyen sérülékeny, a heg gyakorta kiszélesedik.

heg2

A hipertrófiás heg a bőr szintjéből elődomborodik, gyakorta pirosabb színű a környezeténél, mely később elhalványul, sőt a heg lelapulhat és atrófiássá is átalakulhat érése folyamán. Főképp serdülőkorban, fiatal felnőtt korban és bizonyos testtájékon gyakori (vállak, szegycsont alkotta háromszögben – dekoltázs). A vastagabb irhájú, sötétebb bőrtípus hajlamosít rá. Ugyanez elmondható a keloidról is ez azonban olymértékben elődudorodik a hegből, hogy annak szélein gyertyaviasz-szerűen szét is terjed és idővel sem fejlődik vissza. A páciensek gyakorta panaszkodnak a bőr viszketéséről, égéséről ezen a területen. A keloid megelőzésében a sebész feladata a bőr erővonalainak és az izomfeszülésnek megfelelő metszésvezetés, a szövetkímélő műtéti technika és sebzárás. Sok esetben még így sem sikerül megelőzni keloid kialakulását és a kóros heg miatt további kezelések szükségesek.

heg1

Lehetőségeink között szerepel a heg sebészi kimetszése, majd a seb feszülésmentes egyesítése varrattal, ragasztócsíkkal és a műtétet követő lágy röntgen besugárzás (DERMOPAN). A besugárzás csak a bőr rétegeit érinti, a mélyebb szövetekbe nem hatol be, a szervezet számára így nem megtermelő. A műtétet követő 6 órán belül célszerű elkezdeni, majd 1-2 nap múlva 4-5 alkalommal megismételni.
A kiújulási esély csökkenthető szilikon kenőcs vagy tapasz alkalmazásával, melyet a gyártók ajánlása alapján hónapokig is célszerű a hegen hagyni. Különböző testtájakra tervezett kompressziós ruhák viselése csökkentheti a keloid újraképződését. Ultrahang és Soft (lágy) lézerbesugárzás kiegészítő kezelésként szerepel. Ha minden igyekezetünk ellenére ismételten létrejön a hipertrofiás hegképződés vagy keloid, a heg injekciós kezelésére (szteroid és érzéstelenítő) kényszerülhetünk, melyet eredményessége esetén 2 havonta célszerű megismételni.

Mit tehet Ön, hogy a műtétet követően optimális hegképződés jöhessen létre?
A legfontosabb, hogy az utasításokat követve ügyeljen a kötés tisztaságára, nedvességtől védje (verejtékezés, víz), kímélő életmód megtartása, hogy a heg feszülését minimálisra lehessen korlátozni. A kontroll vizsgálatokon való pontos megjelenés mellett, bármikor a seb környékének bevérzését, vörösségét, fájdalmát, vagy lázat észlel, azonnal forduljon az operáló orvosához! A varratszedés ideje nem egyenlő a sebgyógyulással, a végleges heg kialakulásával, ezért utána is nagyon fontos a hegvonal tehermentesítése (leuko strip ragtapasz), a sportolás mellőzése 1-2 hónapig. Jótékony hatású a heg masszírozása és gyulladáscsökkentő hatású kenőcsökkel való kezelése (körömvirág, Aloe vera). A zuhanyozás időpontját célszerű hazamenetelkor tisztázni, mert az sok esetben a varratszedést megelőzheti. Emlő műtéteket követően (silikon protesis, mellfelvarrás, méretcsökkentő plasztikai v. onkológiai műtétek) javasolt kényelmes, de rugalmas sportmelltartó (top) viselése éjjel-nappal 3 hónapig a hegek és a belső varratok tehermentesítése céljából, így érhetünk el megfelelő mell alakot és alig látható vékony hegeket. Arcon műtét előtt és után nem ajánlott kozmetikumok használata, mert minden kémiai anyag befolyásolhatja a hegképződést.

HASPLASZTIKA

A jelenség: Terhességet és nagyobb testsúlyingadozást követően a hasfali bőr és izomköpeny megereszkedettsége teszi indokolttá e beavatkozást. Szülés után az alhas bőre kinyúlik, sok esetben kötényszerűen lóg, az egyenes hasizmok egymástól eltávolodnak, és ez az állapot diétával és sportolással sem szüntethető meg.

A beavatkozás: A műtét során két esztétikai és funkcionális zavart okozó elváltozást szüntetünk meg. A dermolipectomia jelenti a bőr és zsírfelesleg kimetszését, nevezetesen a köldök körülmetszése után a köldök felett és a szeméremdomb felett 3 ujjnyival ejtett, egymással a középső hónaljvonalakban találkozó metszések által körülhatárolt bőrt és bőralatti zsírt távolítunk el. A megfeszített bőrön nyílást készítünk a köldök számára. A műtéti területben keletkezett váladékok elvezetése céljából átmenetileg szívócsövet (drain) helyezünk be, melyet néhány nap múlva eltávolítunk. A sebeket tovafutó plasztikai bőrvarrattal zárjuk, így a bőrön létrás öltésnyomok nem maradnak. A hasfali izomzat lazaságát az egyenes hasizmok egymáshoz varrásával szüntetjük meg. A hasplasztikát mindig altatásban végezzük. A műtétet követően rugalmas haskötő viselése javasolt.

Haspl1

Érzéstelenítés: altatásban
Műtét időtartama: 120 perc
Kórházi tartózkodás: 2-6 nap
Varratszedés: 3 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 14.nap, 21, nap, 6. hét, 3. hónap, 6,. hónap, 1 év

ARCPLASZTIKA

arc1

A jelenség: Az életkor előrehaladtával az arc bőre elvékonyodik, elveszíti rugalmasságát, petyhüdtté válik. Ha mindehhez jelentősebb fogyás is társul, a jelenség már korábban is jelentkezhet. Mik ezek a jellegzetes elváltozások? A homlok területén haránt irányú ráncok alakulnak ki. Az alsó és felsőajak körül is finomabb sugárirányú ráncolat keletkezik. A nyak bőre petyhüdté, lógóvá válik, melyet ronthat a toka zsírpárnájának felszaporodása. Mindennek oka a bőr hámrétegének sorvadása, a kollagén rostok számának és minőségének változása, a mimikai izomzat sorvadása.

A beavatkozás: Amennyiben elegendő, úgy sok esetben csak egyszerűbb beavatkozásokra kerül sor. Eredményes lehet a ráncok feltöltése megfelelően tartós, jó minőségű töltőanyagokkal. Az ajkak formájának megváltoztatása, teltségének fokozása elérhető műtéti megoldással valamint, injekciós feltöltéssel egyaránt. Mindkét beavatkozás ambulanter, helyi érzéstelenítésben történik. Előrehaladott állapotban a legjobb eredmény az úgynevezett arcráncplasztika (face lift) nevű műtéti technikával érhető el, melynek során a bőrfelesleg kimetszése és a felszínes rétegének megfeszítése mellett a mélyebb izomrétegeken is végezhetünk beavatkozást a tartós eredmény érdekében. Az említett lehetőségek egymással kombinálhatók mindig az adott állapotnak és az elvárásnak megfelelően. Az egyszerűbb műtétek és beavatkozások ambulanter is elvégezhetők helyi érzéstelenítésben, a teljes arcránc operáció elvégezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban egyaránt, és egynapos intézeti megfigyelést igényel.

arc2

Érzéstelenítés: altatásban vagy helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 120-180 perc
Kórházi tartózkodás: 24 óra
Varratszedés: 3 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 14.nap, 21, nap, 6. hét, 3. hónap, 6,. hónap, 1 év

FÜLPLASZTIKA

A jelenség: A fülek a koponyától hegyes szögben az átlagosnál jobban elállnak, ennek oka a fülkagyló túlzott öblössége. A fülkagyló ívének elsimultsága is gyakori probléma.

A beavatkozás: A műtét lényege, hogy a fülkagyló hátsó részén metszést ejtünk, a porcos részből kimetszést végzünk, majd a fülkagyló ív korrekcióját követően öltésekkel a porcot olyan helyzetben rögzítjük, hogy a fülkagyló jobban a koponyához simuljon. A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, majd megfelelő modelláló kötés felhelyezése történik. Rövid megfigyelést követően a beteg otthonába távozhat.

ful

Érzéstelenítés: helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 60 perc
Kórházi tartózkodás: ambuláns beavatkozás
Varratszedés: 7 nap
Kontrollvizsgálatok: 1.hét, 4. hét, 3. hónap, 1 év

ORRPLASZTIKA

A jelenség: Az orr veleszületett vagy szerzett (sérülés, műtét) deformitásai esztétikai és gyakran funkcionális panaszt okoznak. Leggyakoribb panasz a nagy horgas, ferde, lapos és nyereg orr. Az orrtengely ferdeségéhez nagyon gyakran orrsövényferdülés is társul. Jellegzetes jóindulatú elváltozás főleg idősebb korban az orr bőrének diffúz megvastagodásával, faggyúmirigy hyperplasiaval járó elváltozás a rhinophyma. A veleszületett orr elváltozások genetikailag meghatározottak, gyakran a gyermekkorban még szép, esztétikus orr a pubertást követően megnő, kampóssá válik, elferdül.

A beavatkozás: Az esztétikai orrműtétet lényege, hogy az orr bőrének megsértése nélkül, az orr csontos, és porcos vázát megkisebbítjük, az elemeket helyére tesszük, és rögzítjük. Ha valamelyik struktúra növelése szükséges, a pótlást zártan elvégezzük. Másodlagos orrplasztika vagy fejlődési rendellenességek korrekciója esetén úgynevezett nyílt feltárásból végezzük a műtétet. Ha légzési panaszokat okozó orrsövényferdülés is jelen van, akkor vagy előzetes műtétként, vagy a külső orr korrekciójával kombináltan végezzük azt. Az orrplasztikát, ha sövényműtéttel társul, mindig altatásban végezzük, a külső orr kisebb plasztikai beavatkozásai vezetéses illetve helyi érzéstelenítésben is végezhetőek. Narkózis esetén egy napos intézeti megfigyelés szükséges.

orr

Érzéstelenítés: altatásban vagy helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 60-120 perc
Kórházi tartózkodás: 24 -48 óra
Varratszedés: 7. nap
Kontrollvizsgálatok: 7.nap, 4. hét, 3. hónap, 1 év

SZEMHÉJPLASZTIKA

A jelenség: A életkor előrehaladtával a szemhéjak bőre elvékonyodik, a külső szemzugtól sugárirányban haladó ráncok úgynevezett szarkalábak indulnak ki. A felső és alsó szemhéj bőre ráncossá válik, megereszkedik. A felső szemhéj bőrének ráncai elérik a pillasort, vagy azon túlérve akadályozhatják a látást. A belső és külső szemzug fölött valamint alatt a szemhéjat elődomborító duzzanat (táska) jelenhet meg.

A beavatkozás: A műtét lényege a felső és alsó szemhéj laza, ráncos bőrének és a szemhéjat elődomborító zsírszövetnek az eltávolítása. A szemhéjplasztika általában helyi érzéstelenítésben történik. Együttműködő páciens esetén a szemhéjműtét nem igényel kórházi ápolást. A műtét utáni néhány órás megfigyelést követően a paciens hazabocsátható.

szemh1     szemh3     szemh2

Érzéstelenítés: helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 30-90 perc
Kórházi tartózkodás: ambuláns beavatkozás
Varratszedés: 5-7. nap
Kontrollvizsgálatok: 5-7. nap, 3. hét, 3. hónap, 1 év

ZSÍRLESZÍVÁS

A jelenség: Az emberi test bármely részén, multiplex, vagy egy területre lokalizálódó zsírszövet felesleg. Megjelenhet az arcon, a nyakon, a felső végtagon, a melleken, a hason, a törzsön, a combok külső-belső felszínén, a térdeken, a bokákon létrejött zsírlerakódás miatt kialakult kontúrtöbblet formájában.

zsirsziv1     zsirsziv2

A beavatkozás: A zsírszívás nem a testsúlyredukciót, hanem a zsírfelszaporodás okozta zavaró kontúrtöbblet eltávolítását célozza. A felesleges zsírszövet jelentős részének az eltávolítása vákuum segítségével történik. 2-3 mm nagyságú, rejtett helyen végzett bőrmetszés után megfelelő nagyságú és alakú fém szívócsövek kerülnek bevezetésre a bő alatti zsírszövetbe, majd a kijelölt területről a szükséges zsírmennyiség eltávolításra kerül. A műtét időtartama függ a kezelendő terület nagyságától, valamint a zsírszövet vastagságától. Ha egy, vagy két terület kerül kezelésre, akkor helyi érzéstelenítés elégséges, ha ennél több, és nagyobb területekről van szó, akkor narkózis javasolt, mely után egy éjszakát a kórházban kell tölteni. A műtét után rugalmas, szorító kötés, fűző viselése javasolt, a kezelőorvos által meghatározott ideig. Bevérzések a bőrben, a kezelt terület duzzanata, felszíni egyenetlenségek 1-2 hétig fennállhatnak. A végleges állapot 2-3 hónap után alakul ki.

zsirsziv3

Érzéstelenítés: altatásban vagy helyi érzéstelenítésben
Műtét időtartama: 60-120 perc
Kórházi tartózkodás: 24 óra
Varratszedés: 1 hét
Kontrollvizsgálatok: 2.nap, 7.nap, 4. hét, 3. hónap, 6. hónap, 1 év

KISAJAKPLASZTIKA

Korunk esztétikai szemléletében bekövetkezett változás testünk intim részeit is érintette. A szőrtelenség ma már természetes a nemi szervek területén is. Emiatt lehet, hogy az így jobban láthatóvá vált, túlfejlett kisajkak sok hölgyet zavarnak, pszichés problémát, kisebbségi érzést okozva. Természetesen az esztétikai elvárások mellett gyakran találkozunk a sportolásnál vagy nemi élet során bekövetkező becsípődés, fájdalom jelenségével is.

kisajak     lm1copy     lb2

Megoldásként egy ambulánsan elvégezhető műtét jöhet szóba, melynek során a pácienssel előzetesen megbeszélve, eltávolítjuk a problémát jelentő területet, helyreállítva ezzel a kívánt formát és nagyságot. A műtétet követő néhány napban az operát terület enyhe duzzanata, mérsékelt fájdalma előfordulhat. Az otthoni kezelés fertőtlenítő lemosásokból áll, melyet naponta néhány alkalommal kell elvégezni. A gyógyulás általában 2-3 hét alatt bekövetkezik. Ez alatt kerülendő a szexuális élet. A végleges forma kialakulásához és a teljes érző funkció visszatéréséhez két-három hónap szükséges.

RÁNCFELTÖLTÉS

A ráncfeltöltő anyagok injektálásának célja a hatóanyag pontos bejuttatása a kezelendő területre és ezáltal a hatóanyag beépülésének elősegítése a környező szövetekbe, ami azonnali látványos térfogatnövelő, rácfeltöltő hatást eredményez.

felt1

Az EQUAM ( The European and International Committee for Quality Assurance, Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery ), a Plasztikai sebészeti működést és anyagok minőségét ellenőrző Európai Bizottság egyre inkább a felszívódó töltőanyagok alkalmazását javasolja.

A felszívódó töltőanyag alkotóeleme lehet hyaluronsav, kollagén, tejsav és dextránszármazékok. A hyaluronsav nagy előnye, hogy biológiailag kompatibilis, szövetazonos komponensű, azaz a hyaluronsav szerkezet gyakorlatilag megegyezik a testben természetesen megtalálható hyaluronsavéval, ezért biológiailag teljesen lebontható. Nem tartalmaz toxinokat, így nem okoz szöveti érzékenységet. Idővel teljes mértékben lebomlik, felszívódik. A kezelés sokszor ismételhető, ill. korrigálható.

felt3     felt2

Érzéstelenítés: felületi érzéstelenítés vagy anélkül
Beavatkozás időtartama: 15-30 perc
Kórházi tartózkodás: ambuláns beavatkozás
Kontrollvizsgálatok: 1.hét

AJAKVASTAGÍTÁS

ajak1

Az ajkak teltté, érzékivé formálásához a ráncfeltöltésnél is használt hyaluronsavat alkalmazzuk, mely a bőrben természetesen is előfordul, így nem testidegen anyag. Betöltését követően beépül a szövetekbe, vizet köt meg, ezzel teszi teltté, feszessé a kezelt területet. Hatása 6-12 hónapig tart, nagy előnye, hogy szövetazonos komponensű, nem tartalmaz toxinokat, így nem okoz érzékenységet. Idővel teljes mértékben lebomlik, felszívódik. Alkalmazása igény szerint ismételhető, korrigálható, nem okoz maradandó elváltozást, esetleg gyulladásos reakciókat. A kezelést helyi érzéstelenítésben végezzük, így nem jár fájdalommal. A látványos hatás azonnal észlelhető. A beavatkozást követően időnként enyhe duzzanat, érzékenység alakul ki, mely néhány nap alatt megszűnik. Pácienseinket az otthonra vonatkozó tanácsokkal kapcsolatban részletes tájékoztatóval látjuk el.

ajak2

BOTOX KEZELÉSEK

VistabelAz idővel minden embernél kialakuló ráncok kezelésének a feltöltések mellett, több mint 20 éve alkalmazott és bevált módszere a clostridium botulinum exotoxinjának felhasználásával végzett „ Botox-kezelés”. A kozmetikai célra kifejlesztett és elfogadott termék hazánkban Vistabel néven kerül forgalomba. A készítmény perifériásan ható izomrelaxáns.A Vistabel úgy hat, hogy abban az izomban, amelybe beadjuk, gátolja az idegimpulzusokat, ezzel megakadályozza az izom-összehúzódást és így átmeneti és visszafordítható izombénuláshoz , ezzel a ráncok kisimulásához vezet.

A Botox kezelést felnőtteknél a szemöldök ráncolásakor, a szemöldökök között látható függőleges ráncok, a horinontális homlok ráncok, a szemek mellet megjelenőbotox210 „szarkalábak”, a száj körüli, az állon jelentkező, valamint a nyakon kialakult ráncok megszűntetésére használjuk. Mivel a toxin idővel lebomlik, így hatása átmeneti, az esetek döntő többségében fél évig tart. Ezt követően a kezelés ismételhető. Alkalmazásához, hogy elkerüljük a nem kívánt mellékhatásokat, mint pl. a szemhéjak lecsüngése vagy az arckifejezést torzító mimikai zavarok kialakulása, pontos anatomiai ismeretek kellenek és természetesen a megfelelő gyakorlat is nélkülözhetetlen. Intézetünkben a kezelést mindig megelőzi egy előzetes konzultáció, melynek során pácienseink minden részletre kiterjedő felvilágosítást kapnak a beavatkozással kapcsolatban. Eredményeinket a visszatérő páciensek jelentős száma igazolja.